España / Comunidad autónoma de Cataluña / Provincia de Barcelona / Corró d'Amunt

Corró d'Amunt

  Regreso a Cataluña         Inicio
Corróde Amunt

Lo más reciente

 

Corró d'Amunt

 

 

Lo más reciente

 

Corró d'Amunt

Corró d'Amunt és un petit poble (272 h.) agregat al municipi de Les Franqueses del Vallès, comarca del (Vallès Oriental).

Tenia 267 hab. aglomerats el 1960, éstà situat vora la riera de Corró. El lloc de Corrone Superiore és esmentat el 1008. Anteriorment, hom troba esmentat el terme de Corrone el 984 i el 989. El monestir de Sant Cugat posseïa béns a Corró d'Amunt, segons una butlla de Calixt II, del 1120.

L'església parroquial és dedicada a Sant Mamet; d'origen romànic, l'església ha sofert diverses reconstruccions i conserva de l'estil primitiu el mur de migdia, ornat amb un fris de dent de serra. Sota el campanar hi ha la capella de la Mare de Déu del Roser, del segle XVI, amb la seva imatge esculpida en la clau. A les primeries dels anys 1940, es derruí l'antic cementiri que estava adossat al mur de llevant, i es construí el cementiri nou al bosc anomenat del Rector, doncs el terreny pertany a la parròquia de Corró d'Amunt.

La planta de l'església antiga resta desfigurada per diverses capelles i additaments posteriors, que conformen un cos gairebé rectangular. La porta a la façana de ponent, amb llinda superior, data del segle XVIII. Segons A. Gallardo, l'absis romànic fou substituït per un tester recte. A l'església es conservaven dos retaules barrocs, de Sant Cosme i Sant Damià i del Roser, que foren cremats el 1936.

Al terme hi ha les masies de Can Sala –avui propietat de Nissan Ibèrica- i Can Bertran, amb finestres gòtiques; segons Tomàs Balvey, en aquesta darrera si trobà un paviment romà. El Mas Carbó, avui Can Biure, és citat en documents del 1200 i del 1300. al costat d'aquest mas hi ha la capella de la Mare de Déu del Pla, vora la carretera de Les Franqueses a Cànoves.

Estat

• CCAA

• Província

• Comarca

• Municipi          Espanya

Catalunya

Província de Barcelona

Vallès Oriental

Les Franqueses del Vallès

Superfície           km²

Població

  • Densitat         272 hab.

Coordenades    41° 40′ 10.97″ N, 2° 19′ 42.75″ E

Wikipedia