España / Cataluña / El Borràs

El Borràs

Regreso a Cataluña         Inicio

Lo más reciente

 

El Borràs

Lo más reciente

 

Llegada al El Borràs

 

Salida del El Borràs

El Borràs és una antiga colònia industrial fundada al darrer quart del segle XIX dins del terme de Castellbell i el Vilar (Bages), a l'esquerra del riu Llobregat, que funciona administrativament com a cap del municipi. És situada a 188 m d'altitud, sota el turó del Vilar, a 1 km aigua avall del Burés i al nord-oest de la Bauma.
Està comunicat amb el Burés i amb la Bauma per la carretera local BP-1121, amb el Vilar per la BV-1273 i amb Rellinars per la B-122. Al raval de l'Estació hi ha l'estació de Castellbell i el Vilar - Monistrol de Montserrat de la línia Barcelona-Lleida de RENFE.
Amb 1.751 habitants censats el 2006, era, amb diferència, el nucli més poblat del municipi. Juntament amb el Burés i la Bauma, celebra la festa major el 15 d'agost.
El Borràs allotja la major part dels serveis i comerços del terme municipal. Hi ha l'ajuntament, la biblioteca Maria Malla, el Casino, el casal del pensionista, l'escola de primària, l'institut SES Bages Sud, l'escola bresol Colors, un consultori mèdic, el camp d'esports, el poliesportiu, la piscina i un parell de polígons industrials, un dels quals al baix Vilar, tocant al Burés.
L'església, dedicada a Sant Antoni Maria Claret, data de 1961 i va substituir Santa Maria del Vilar com a seu de la parròquia.
[modifica]Història

La colònia Borràs va sorgir entorn de la fàbrica de filats i teixits de cotó que hi va aixecar entre el 1872 i el 1875 el manresà Ignasi Borràs i Pons, fill de l'industrial Oleguer Borràs i Castelltort, que havia iniciat les activitats industrials el 1835; els Borràs tenien fàbriques a Manresa i a Sant Joan de Vilatorrada. Després de diverses vicissituds, el 1972, aprofitant el pla de reconversió del sector tèxtil, sorgeix Torcidos Ibéricos S.A., que manté la tradició del tèxtil al poble fins al 2003, any en què va tancar les portes definitivament.

Wikipedia