España / Cataluña / Lérida / Vergós

 Vergós

Regreso a Cataluña         Regreso a principal   

Lo más reciente

 

Vergós

Lo más reciente

 

Vergós

 

Vergós

Vergós és una entitat de població de Cervera, a la comarca de la Segarra. El poble, situat a la dreta del riu Ondara, a l'est del terme municipal, el forma una agrupació de cases al voltant d'un antic molí, i s'aparta de l'estil encastellat de molt pobles de la Segarra. El terreny, amb perspectives de bons conreus i possibilitats de regadiu, ha desembocat en l'establiment d'algunes masies.

Una de les primeres constàncies escrites en què apareix Vergós és l'any 1131, quan Ramon Berenguer III deixa el poble en testament al priorat de Sant Pere Gros. Alfons I, el 1186, li concedeix una carta de poblament. Al segle XIV s'alça el monestir de Santa Caterina, de clarisses, ara desaparegut, les pedres del qual s'aprofiten posteriorment per a la construcció de la Universitat de Cervera.

La guerra civil contra Joan II assola les construccions escampades del seu terme i l'església de Sant Salvador, que al segle XV ja tenia categoria de parròquia, resta una mica apartada i solitària, fer que porta als veïns a construir-ne una de nova, prop del poble i del camí ral, la qual s'acaba el 1607. En voler portar el retaule de l'església vella a la nova, els consellers de Cervera obligaren a tornar-lo al seu lloc original, fins que, en la seva visita pastoral feta el 1626, el bisbe de Solsona, Miguel de los Santos de San Pedro, el fa incorporar definitivament al nou temple, que rep també l'advocació de sant Salvador.

Al segle XIX passa formar part del terme municipal de Cervera, si bé els seus habitants de mantenen en aquell moment representants al consell de la ciutat.

Estat

• Autonomia

• Província

• Àmbit territorial

• Comarca

• Municipi          Espanya

Catalunya

Lleida

Ponent

Segarra

Cervera

Superfície           km²

Altitud 480 msnm

Població (2009[1])

  • Densitat         58 hab.

Coordenades    41° 39′ 51.84″ N, 1° 18′ 1.08″ E

Wikipedia